Annerledesåret 2020

Vi startet året så fint med grunnlegger/prosjekt leder Siv Mika og 3 frivillige på plass i Pancho Mateo fra 1. januar 2020. Godt utviklingsarbeid hvor skolen, helseavdeling og aktiviteter gikk sin gang.

Haugetun folkehøyskole kom også på besøk som vanlig. De bodde for første gang i vår frivilligbolig og det var en flott opplevelse, beskriver de.

Vi fikk også i denne perioden laget en film som har vært uvurderlig for vårt arbeid i Norge.

Frivillige som bor hos oss setter stor pris på å oppleve landsbyen ved å være en innbygger istedenfor en besøkende. Vi er glade for det, og gleder oss til å ta imot flere frivillige når verden igjen normaliserer seg.

Frivillig på besøk
Bading
Frivillig steller hår

Så kom forandringen med Covid-19 og hele verden ble annerledes for oss alle. For alle våre små (og store) venner i Pancho Mateo ble også 2020 et veldig annerledes år. Når samfunnet lukket ned i mars, så ble alle tilbud vi var i gang med også lukket ned. For befolkningen i vår lille batey betyr dette krise. Men vårt motto er Care with action, så vi i Norge og de ansatte i Pancho Mateo satte oss ned og forberedte nødhjelp.

Hva gjør vi for å hjelpe samtidig som vi følger myndighetenes restriksjoner? Mat, vann, smittervernutstyr og smitteforebyggende arbeid er det viktigste.

Det har vært krevende på mange måter for de ansatte i Den Dominikanske republikk. Vår administrative leder Nana sto plutselig alene på ubestemt tid og gjør det fremdeles, med hele det operative ansvaret. Ansatte måtte samarbeide godt og det er mange som trenger hjelp, og harde prioriteringer som skal gjøres. Økonomien gjør at Amigitos ikke kan hjelpe alle dessverre. Vi er heldige som har lokale arbeidere som kjenner sine medboere i landsbyen, dette gjør at vi lettere vet hvor nøden er størst. Våre arbeidere har hatt full lønn i hele 2020.

Etter mange og lange samtaler/møter på digitale flater, fant vi gode løsninger som fungerte godt og som opprettholdes pr. i dag.

I juni hadde tre damer konsert for oss i Alta, med begrenset antall tilskuere og stream løsning. Dette ble en stor suksess. Kreative løsninger for å hjelpe i en vanskelig tid.

Så ble sommerskolen avlyst, noe som er veldig synd da dette er årets høydepunkt for barna og også frivillige som kommer til oss. Vi ga ut aktivitetsgaver til barna slik at de skulle ha noe å gjøre når det var portforbud. Hvilket det fremdeles er deler av dagen, nå i skrivende stund.

Myndighetene startet etter hvert på høsten med digital undervisning, det sier seg selv at dette ikke fungerer med de som ikke engang har mat på bordet. Men våre gode lærere gir barna materiell og lekser. Dette fungerer godt.

Helsesenteret er åpent to dager pr. uke med sykepleier og lege til stede. Medisiner er gratis og alt betales av oss som gir Amigitos en mulighet til å hjelpe.

Samfunnet i Den Dominikanske republikk er fortsatt lukket ned, det er få turister og nærmest ingen mulighet til å skaffe seg inntekt for å dekke familien helt basale behov. Vårt nødhjelpsarbeid fortsetter inn i 2021 med et inderlig håp om en mer normal hverdag når vi nærmer oss sommeren.

Oppgradering av boliger i Pancho Mateo

Gjennom hele året har vi ved flere anledninger hjulpet beboere til å få materiell til å tette tak, legge nye plater, ordne veier, male og annet helt nødvendig vedlikehold. Mange av skurene/boligene er i meget dårlig stand.

De to eldste bygningene i PM er arbeidsbrakker med små rom som ble benyttet av sukkerarbeiderne som jobbet på markene. Disse hadde ikke innlagt strøm, vann eller toaletter. De var også i meget dårlig bygningsmessig stand.

Amigitos har i samarbeid med lokale arbeidere og også en annen organisasjon fått utbedret disse boligene. Vinduer og dører er neste steg på brakkene.
Det er en glede at lokalbefolkningen selv gjør arbeidet som kommer dem til gode.

Oppussing av bolig
Oppgradering av bolig
Eldre mann følger med på oppussingen

Reise i Norge og Barn av jorden

Siv Mika (en av grunnleggerne av Amigitos) satte seg i bilen i midten av august og reiste hele landet på langs, opp og ned for å besøke bidragsytere til vårt arbeid. En fantastisk tur med mange aktiviteter underveis, vi har bl.a. fått vennskapsskole i Bjørnevatn. «Barn av jorden» prisen ble tildelt Amigitos for vårt arbeid og den ble delt ut på Nordkapp. For en fantastisk ære til vårt arbeid, og på tross av Corona, ble det en nydelig seremoni.

Mottakelse av prisen Barn av jorden

Høyere utdanning for de eldste elevene våre og andre unge i Pancho Mateo

Vi er godt i gang med et forprosjekt for å kartlegge mulighetene for å gi høyere utdanning til de eldste elevene våre. Styret i Amigitos har satt ned en arbeidsgruppe som jobber med kvalifikasjonskrav for både elever, studiesteder (herunder sikre jobbmuligheter) i forbindelse med dette. I 2021 vil vi ta beslutningen (i samarbeid med næringslivet i Norge) om å kunne finansiere kandidater som da vil få dekket utdanning innenfor dette programmet. Dette vil ta oss et stort steg videre i forhold til vår satsning på utdanning som grunnleggende faktor for å få et liv uten fattigdom.

Uniformer ble hygieneposer

I flere år har en gjeng gode jenter samlet inn til barnas skoleuniformer 🙂 Dette var ikke nødvendig i år da skolen var stengt, men det stoppet dem ikke fra å bidra! De samlet inn midler til å dele ut 125 store poser med hygienemateriell som er sårt tiltrengt. Disse deles ut 6. januar og bilder kommer.
Samme dag får 120 barn læremateriell i form av gave siden nissen ikke kom til jul. Dette er gaver som vi får mulighet til å gi gjennom et trofast firma som vi samarbeider med i Norge.

Barn som spiller fotball

Fotballsko

Vi har med stort hell fått sendt ned fotballsko til over 150 barn og det er vi glade for. Dere kan tro gleden var stor for barna når de ikke behøver å spille barbente lenger.

Julemarked, Til og fra lapper og Julematposer

Vi var virkelig Care with action (i sammen med alle gode hjelpere både i Norge og i andre land) da vi satte oss ned for å skaffe inntekter til julemat. 430 familier fikk en stor julematpose, 300 i Pancho Mateo, 50 i landsbyene Saman og Cangrejo og 20 i landsbyen Tamarindo. Så har vi også sendt med en av våre ansatte som skulle til Haiti, midler for å kunne hjelpe vanskeligstilte der. Bilder kommer.

Julemarkedet med Gaven som hjelper ble også i år en suksess. Tre dager på Sjøsiden shoppingsenter i Horten, med godt salg av flotte strikkede Gaver som hjelper, Til og fra lapper og Julematsertifikat. Ikke minst mange hyggelige møter med og stor interesse for vårt arbeid.

Gaveposer
Utdeling av julemat

Vi ønsker å rette en stor takk til våre faste støttespillere, til dere som bidrar av og til og alle andre som gjør vårt arbeid mulig; Uten dere er vi ingenting.

Litt om 2021

Det er fortsatt mye usikkerhet rundt 2021, men vi vil være på plass så snart vi er vaksinert. Elevene er naturligvis kraftig satt tilbake faglig, alle våre øvrige program likeså (som spenner over alle aldersgrupper). Men dette skal vi få på plass så snart det overhodet lar seg gjøre, og det tidspunktet bestemmes av vaksineprogrammet og myndighetene i Den Dominikanske republikk.

Vi tror og håper på en tilnærmet normal hverdag fra skolestart høsten 2021.

Vi takker dere alle for en uvurderlig støtte i 2020, og ser frem til å samarbeide med dere også i 2021. Ingen navn nevnt og ingen glemt 🙂

Hilsen fra alle oss i styret i Amigitos

Bilde fra vårt nye meditasjonsrom som ble innviet rett før nedstegning

Del denne posten

FLERE BLOGGINNLEGG

GJØR EN FORSKJELL I DAG

Så lenge fattigdom, urettferdighet og ulikheter består, kan ingen av oss helt hvile.
Det skal ikke så mye til å endre et liv, ta kontakt i dag og utgjør en forskjell.