TINA TORBLÅ OM JUL I PANCHO MATEO

Hvorfor jeg feirer jul i Pancho Mateo?

For fire år siden, høsten 2014, studerte jeg Frivillig Arbeid i Den dominikanske Republikk, hvor praksisen min var i Pancho Mateo. Jeg avsluttet praksisen og reisen min i slutten av november, og kom jeg til Norge og en stor overflod av gaver og mat. Denne kontrasten ble veldig stor for meg, når jeg nettopp hadde opplevd et land hvor mennesker så vidt har tak over hodet og råd til mat.

Juletre må til også i Pancho Mateo 🙂

Når jeg kom til Pancho Mateo i 2014, var skolen et bittelite bygg med et stort rom, et litt mindre kjøkken bak det store klasserommet og et rom hvor det kun stod et toalett, som ble brukt til tross for at det ikke fungerte eller hadde noe vann. Disse tankene satt fortsatt i meg når jeg kom hjem, og alt jeg ønsket meg i julegave var penger slik at jeg kunne reise tilbake. Jula 2015 kom, og jeg hadde bestilt tur tilbake. Jeg var veldig bestemt på at jeg skulle feire jul sammen med barna og at det kom til å gi meg mye mer enn overfloden i Norge. Jeg og Nana, som på denne tiden var hjelpelærer, satt i huset hennes og pakket inn små gaver med en liten lekebil eller en hårstrikk og et sukkertøy i hver pakke. For meg gjorde det så mye mer å se hvor glade barna ble for å få feire jul med

nisse, mat og en liten gave, enn å være hjemme i Norge hvor alt fokuset ligger på hva man skal gi og hva man skal få.

Det er en stor begivenhet når nissen kommer til jul, med én gave til hvert barn 🙂

I 2016 feiret jeg også jul i Pancho Mateo. Denne gangen hadde vi fått opp den nye skolen/samfunnshuset. Jeg, Nana, som nå var blitt rektor på skolen, og en annen lærer satt i leiligheten og pakket inn gaver. Dette ble tradisjon. Jula var fantastisk, hele landsbyen samlet seg på skolen med masse god mat, nissen kom med gaver og det var framføringer av barna og en stor glede blant alle sammen.

EN GLEDE Å TA DEL AV UTVIKLINGEN

Slik fortsetter neste jul også, bare at Amigitos blir større og større og vi får muligheten til å gi landsbyen så mye. Vi gir barna to måltider om dagen, og de eldre får lunsj på skolen hver mandag, onsdag og fredag. Vi har et kvinnenettverk hvor det blir tatt opp viktige temaer og hvor de lærer om helse, prevensjon osv.

Å glede seg over de små tingene er en viktig del av Amigitos sin verden.

Det at jeg får være en del av denne utviklingen gir meg utrolig mye og gjør meg så glad fordi jeg ser at vi kan oppnå så mye sammen. Amigitos har lært meg hva det vil si å være takknemlig for det man har, og sette pris på de små tingene i livet, at ikke alt handler om materialistisk lykke og at alle mennesker er like mye verdt.

Jeg har fullført en bachelor i sosiologi, og etter fullført studie i 2017 flyttet jeg til Harstad for å jobbe og tjene penger slik at jeg kunne reise til Dominikanske Republikk. Jeg jobber nå i hjemmetjenesten og sparer penger til reiser, og har ingen hastverk med å gjøre noe annet fordi akkurat nå er det dette jeg ønsker å gjøre.

Del denne posten

FLERE BLOGGINNLEGG

GJØR EN FORSKJELL I DAG

Så lenge fattigdom, urettferdighet og ulikheter består, kan ingen av oss helt hvile.
Det skal ikke så mye til å endre et liv, ta kontakt i dag og utgjør en forskjell.